Ciasto mandarynkowe z kaszy mannej

Posted by in smakołyki

Czas przygotowania – 1 godz. 10 min.

Syrop

  • 100g (pół szklanki) cukru
  • 15 ml (1 łyżka) soku z cytryny
  • 30 ml (2 łyżki) soku z mandarynek
  • 180 ml (3/4 szklanki) wody

Ciasto

  • 6 szt (900 g) obranych ze skórki mandarynek
  • 300 g (półtorej szklanki) cukru
  • 5 jajek
  • 10 ml (2 łyżeczki) zmielonego kardamonu
  • 10 ml (2 łyżeczki) utartego imbiru
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy
  • 125 ml (pół szklanki) maślanki
  • 260 g (półtorej szklanki) kaszki mannej
  • 20 ml (4 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 80 g posiekanych orzechów pekan
  • 15 g (1 łyżka) masła
  • 60 ml (1/4 szklanki) miodu
  • skórka starta z 1 cytryny

Waniliowy Crème fraîche

  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 240 g (1 szklanka) crème fraîche (jako odpowiednik można użyć kremówki 36% zmieszanej z dwiema łyżkami maślanki i odstawionej na noc do zgęstnięcia)

Przygotowujemy syrop mieszając wszystkie składniki w garnku na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy 7 minut, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

Wyłóż dół okrągłej formy o średnicy 24 cm papierem do pieczenia. Potnij 3 mandarynki w plastry i połóż na dnie formy tak by plastry nachodziły na siebie.

Zagotuj garnek wody i wrzuć do niego 2 całe mandarynki, które gotuj przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij je i studź przez 10 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść ugotowane mandarynki, cukier, jajka, kardamon, imbir, oliwę i maślankę w misce robota kuchennego i utrzyj na gładką masę. Dodaj kaszkę manną i proszek do pieczenia i zmiksuj aż suche składniki połączą się z mokrymi. Wmieszaj orzechy pekan i przelej ciasto do formy.

Piecz 40-45 minut, aż góra nabierze złoto-brązowego koloru, a szpikulec wyjęty z ciasta jest suchy. Pozostaw 5 minut do ostygnięcia w formie, a następnie polej po górze syropem. Pozostaw w wyłączonym piekarniku na 10 minut zanim wyjmiesz ciasto do ochłodzenia.

Potnij pozostałą mandarynkę w 5-6 plasterków, rozgrzej masło na patelni (na średnim ogniu) i smaż plasterki mandarynki około pół minuty. Obtocz je w skórce z cytryny i połóż na wierzchu ciasta.

Wymieszaj nasionka wanilii z crème fraîche i nałóż powstałą masę na kawałki ciasta gdy już jest ostudzone.